E ora opt dimineața, alarma telefonului sună… Petrecerea anisversară a Laviniei s-a prelungit până în zori așa că suntem pe punctul de a amâna plecarea în Bruxelles, dar totuși ne hotărâm să nu o facem. La nouă trebuie să ajungem la tren, dar mai întâi avem nevoie de bilete și trebuie să ne aranjăm cum se cuvine și să ștergem urmele unei nopți pierdute de pe chipurile noastre pentru a avea niște poze superbe.

Ne-am mobilizat destul de bine, am ajuns la gară, am luat bilete, partea cu aranjatul nu ne-a prea ieșit, dar o ora și jumătate cât face trenul din Kortrijk (articol aici) până în Bruxelles avem timp să rezolvăm și această problemă. În acest fel măsuța trenului s-a transformat într-o veritabilă masă de toaletă pe care tronau zeci de produse de înfrumusețare.

Timpul parcă a zburat și iată-ne ajunse în capitala Belgiei. Planurile noastre sunau cam așa: mergem în centru, la muzeul de ciocolată(despre care o să scriu un articol separat miercuri), la Galeriile Saint Hubert, la Parlamentul European, la vestita statuie care urinează în continuu și bineînțeles la atom. Aaa și să nu uităm de nelipsita sesiune de shopping.

Trebuie să vă spun că pentru a face toate lucrurile astea ai nevoie cam de două zile pentru că distanțele de la un obiectiv la altul sunt destul de mari, plus că, dacă îți mai dorești să și intri pe undeva, clar nu ai timpul necesar. Noi am reușit să bifăm cam tot ce era pe listă în afara de atom, dar am mers extrem de mulți km și am îndurat un frig groaznic. În orice caz, google maps nu este de foarte mare ajutor în Bruxelles. Am rătacit în căutarea Parlamentului European zeci de minute mergând și întorcându-ne pe același drum.

Și acum să luăm pe rând fiecare loc în care am fost și să vă povestesc ce puteți vedea acolo. Prima oprire a fost în Piața Mare (Grote Markt). Aici puteți admira primăria, care are o înălțime de 96 de metri, iar în vărful ei o statuie a Arhanghelului Mihai ucigând un demon. În partea opusă acesteia se află Casa Regală. Tot aici mai puteți vedea și casele breslelor. Arhitectura este sperbă cu detalii dantelate și cu diverse ornamente și statui aurii. O dată la doi ani în luna august aici puteți vedea vestitul covor de begonii.

A doua oprire a fost la statuia Manneken pis (băiețelul pișăcios). Deși este un simbol pentru Bruxelles nu pot spune că este ceva foarte impresionant. Statuia se află în capătul unei straduțe (Stoofstraat) care duce spre Piața Mare și este destul de mică. Fiind perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, statuia era îmbrăcată într-un costum de Moș Nicolae, dar există sute de costume pe care le îmbracă de-a lungul anului și care sunt ținute la Casa Regală. Celebritatea statuii provine dintr-un fapt istoric. Se spune că atunci când soldații inamici au dorit să arunce zidurile orașului în aer un băiețel a facut pișu pe fitilul bombei și astfel orașul a fost salvat.

Galeriile Saint Hubert sunt un rai pentru orice iubitor de shopping. Aici găsești de la ciocolată, magazine de cadouri și până la magazine de nișă. Au niște vitrine amenajate superb, dar și prețurile sunt pe măsură.

În drum spre Parlamentul European ai ocazia să treci pe lângă niste locuri superbe cum ar fi Palatul Regal, dar și priveliștea de ansamblu oferită de terasa Muzeului Instrumentelor Muzicale.

Vă încurajez să vizitați Bruxell-ul! Este un oraș superb, dar aș recomanda vizitarea lui vara sau într-o perioadă mai caldă dacă nu sunteți mari iubitori de frig!

Vă pup, Andreea Finyak!