Dragilor, sfârșitul de săptămână ne bate la ușa și clar nu vrem să stăm acasă în timpul nostru liber. Astăzi o să vă propun o destinație de weekend încărcată de istorie, dar și de misticism. Deși m-am născut și am crescut în județul Hunedoara, abia la începutul acestei toamne am reușit să ajung la Sarmizegetusa Regia. Auzisem o groază de povești despre acest loc mai mult sau mai puțin fantastice și eram curioasă de mult să văd și să simt pe pielea mea cum este el cu adevărat.

Din punct de vedere istoric Sramizegetusa Regia a fost capitala dacilor, dar și cel mai important centru militar, religios și politic înainte ca aceasta să fie cucerită de romani. Decebal a folosit această fortificație pentru apărare împotriva cuceririi romane. Este cea mai mare cetate dacică cunoscută și se află la o înălțime de 1200 de metrii pe Dealul Grădiștei.

Accesul la cetate este unul foarte facil. Poți merge cu mașina până la 1 km distanță. De acolo în fața ta se întinde un drum pietruit, dar care se vede că este destul de recent renovat. Peisajul este unul de vis, iar aerul este atât de curat încât te simți revigorat, nu ai senzație de oboseală. Drumul spre cetate este bine semnalizat, la fiecare pas găsești coșuri de gunoi și bănci unde îți poți trage sufletul, dar și toalete.

După vreo 15, 20 de minute de mers pe jos ajungi la casa de bilete. Prețul de intrare în cetate este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii/pensionari/studenți. Dacă există grupuri organizate se poate opta și pentru un tur ghidat care costa 100 de lei, dar există și varianta mai ieftina a ghidului audio (20 lei). De la poartă primești un aparat care vorbește în 5 limbi și care îți povestește despre fiecare monument în parte. Programul de vizitare este între ora 9,00 și 18,00 începând cu 1 octombrie și până la sfărșitul lunii noiembrie.

Odată intrat pe poarta cetății esti întâmpinat de arbori seculari, de poteci pitorești, iar primul gând care îți trece prin minte este cum puteau acești oameni să trăiască în mijlocul pustietății, cum au reușit să construiască atâtea lucruri acolo. La vreo 10 minute de mers prin pădure apare și prima ruină a cetății, Poarta de est. Nu departe de aceasta, dar parcă de necrezut Drumul Pavat, care arată exact ca unul dintre drumurile din ziua de azi, te poartă spre ceea ce ai văzut în milioane de poze și video-uri: zona sacră, despre care există foarte multe legende, mituri și care este considerată un centru energetic.

Atracția principală a acestei zone este Soarele de andezit, considerat o poartă spre alte lumi spirituale sau locul unde stă ascunsă atât de râvnita comoară dacică. Pot confirma că locul este unul ușor straniu, iar gândul că pe acel monument se efectuau ritualuri de sacrificiu îți cam zbârlește pielea pe tine. Nu pot să zic că locul m-a îcarcat de energie sau că am simțit ceva deosebit, dar este un loc interesant, care merită vizitat mai ales în această perioadă când frunzele sunt de toate culorile, iar Sanctuarul mare a fost renovat (găsiți mai multe detalii aici). Un alt lucru pe care nu trebuie să îl ratați dacă mergeți aici este izvorul, care are o apă rece, gustoasă și foarte limpede.

Eu am fost fascinată de situl arheologic și am petrecut destul de mult timp aici, deja se făcuse târziu și îmi era și foame, așa că am căutat în apropiere un loc unde puteam înnopta și mânca ceva. Am găsit foarte repede Pensiunea Lupul Dacic,  pe care o recomand cu căldură, deoarece au mâncare foarte bună, un restaurant cu o priveliște extraordinară și camere în care comfortul noului se îmbină perfect cu rusticul. Mi-a plăcut că este foarte liniștit, cu o suprafața mare în care te poți plimba, e perfect și pentru familiile cu copii pentru că au terenuri de joacă pentru aceștia, iar terasa din lemn este cu siguranță locul unde aș vrea să îmi beau cafeaua în fiecare dimineață. Pe lângă toate aceste lucruri mai au și un ponei și un măgăruș foarte prietenoși, care sunt nerăbdători să primească un mic desert de la turiști, ca să nu mai spun că sunt atracția principală în rândul copiilor.

Photo credits: Amigo.

Care sunt planurile voastre de weekend? Ați vizitat Sarmizegetusa Regia?

Vă pup și aștept comentariile voastre, Andreea Finyak!